Etelä-Afrikka 3/4

Projekti tuli valmiiksi ja meillä jäi yksi täysi arkipäivä vapaata, ennen lentoa Englannin kautta Suomeen. Vapaapäivän käytimme pikkuostoksiin ja tuli sitä muutama kylmä olutkin maistettua.

Viimeisenä iltana ennen kotiinpaluuta katseltiin porukalla hotellin ulkoterassilta Intian valtamerelle missä tyhjiä tankkereita seilasi harvakseen Persianlahden suuntaan ylöspäin ja täysiä seilaili matalana lastissa alaspäin mantereen eteläkärkeä kohden mikä laiva hahmottuen, joistakin ainoastaan kulkuvalot erottuen.

Tarjosin kollegoille oluet Etelä-Afrikan illassa tämän minua hieman koskettaneen tilanteen kunniaksi.

Asennusvalvoja kyyditsi meidät seuraavana päivänä lentokentälle puolenpäivän aikaan prinsessan ja prinssin jäädessä vilkuttelemaan meille hotellin ulkoterassilta.

Viihtyisyyttä komennuksilla lisäsi paljon majoitusolosuhteiden kehittyminen. Pitempiaikaisilla työmatkoilla majoituttiin yhden hengen huoneissa. Yksityisyyttä kaipaa jokainen ihminen ajoittain myös komennuksilla.

Kokeneemmat komennusmiehet arvostivat kerros, rivi tai omakotitalo huoneistotyyppistä asumista, joissa 3-5 henkilöllä jokaisella oli oma huone käytössään. Keittiö ja olohuone olivat sitten yhteisiä. Oli enemmän kodin oloista elämää ja sai kokata mitä vain, milloin vain.

Pyykinpesukone oli tarpeellinen ylellinen kodinkone komennusmiehille. Suojavaatteiden pesut ja huollot hoiti työnantaja, mutta siviilivaatteet pestiin ja huollettiin omatoimisesti.

Osa nuoremmista komennusmiehistä asui hotelleissa mieluummin. Monet työnantajat majoittivat aina työvoimansa yhden hengen huoneisiin, vaikka sopimukset eivät sitä alkuun vaatineetkaan.

Yhteishenki toimi pääsääntöisesti hyvin työmatkoilla, ammattitietoa ei salattu kuten vuosikymmeniä sitten ns. nokkamiehet ja kympit tekivät. Nuori koulusta valmistunut työelämää aloittava työntekijä sai aina mentorointia kokeneilta ammattimiehiltä. Hyvän ammattimiehen motto oli, naisesta saa olla mustasukkainen, mutta ei osaamisestaan ammattiasioissa palkkatöissä. Tietoa tulee antaa ja jakaa työkavereille, työnanatajalle, asiakkaille, yhteiskunnalle.

Teräsmiehet maailmalla-kirjoituskilpailu 2015 – 2016, järjestäjinä BP Asennus Oy, Metallityöväen Liitto, SKS Teksti: Juha Kaasinen Piirros: Kari Sihvonen, Copyright 2017