Rautakourien työtä ja eloa maailmalla 13

Usa:n suuntaan Visconsin osavaltioon tuli pikalähtö…

kun kaatoivat konemodulin poliisien punnitusratsian jälkeen moottoritien ramppiin liian jyrkän kaarron vuoksi. Paikallisten asentajien kanssa laitettiin kone kuntoon läheisellä yhtiön omalla konepajalla Apletonissa ja paperitehtaallakin Kanadan rajan tuntumassa suoritettiin koneenlinjaus ennen kotiinpaluuta.

Usa:ssa on oma tyylinsä hoitaa irtisanomiset. Paikalliset asentajakolleegat kertoivat, että heillä ei ole etukäteen koollekutsuttuja yt-neuvotteluja vaan…

kun on tarve vähentää työntekijöitä, niin irtisanottavaa työntekijää odottaa esimies pukukaapilla tämän töihin tullessa ja kertoo valitettavan tilanteen. Työasua ei pueta ylle vaan pukukaapista otetaan henkilökohtaiset tarvikkeet.

ja siirrytään tuotantotiloihin, edelleen kerätään omat henkilökohtaiset tarvikkeet kokoon minkä jälkeen luovutetaan työnantajan omaisuus muunmuassa työvälineet, avaimet ja kulkuluvat.

Esimies ohjaa tämän jälkeen irtisanotun portista ulos.

Tämän jälkeen irtisanottu tekee ilmoituksen omalle jäsenliitolleen unioniin ja alkavat korvaus neuvottelut. Unioni on vahva ja kohtuullinen korvaus pystytään neuvottelemaan aina…

minkä varassa on aikaa etsiä uusi työ.