Oltiin rakentamassa Kotkan Mussalon voimalaitokselle sataman ja kalliosäiliön välistä öljyputkea, johon tuli myös uusi pumppuhuone. Silloin oli vielä tapana, että työnantajat palkkasivat varsinkin kesällä opiskelijoita töihin. Näin oli myös Mussalossa. Apumiehen tehtäviin kuului monenlaiset tehtävät, kuten hakea varastosta materiaalia ja olla apuna putkien ja muun materiaalin siirtelyssä. Hän oli myös traktorinajotaitoinen.

Sataman ja säiliön välisen putken halkaisija oli viisisataa milliä ja kaksitoista metriä pitkiä. Meillä oli apuna traktori varustettuna HIAB nosturilla putkien siirtelemistä varten.

Putket hitsattiin maassa neljän putken letkaksi…

…jotka nostettiin ylös noin kolmen metrin korkeuteen, Y-muotoisten pilareiden päälle isommalla nosturilla.

Pumppuhuoneen ja kalliosäiliön väli oli noin kaksisataa metriä. Apumies ajoi hiljalleen yksin traktorilla säiliöltä pumppuhuoneelle.

Hän ei huomannut, että Hiabin puomi, joka oli ajettaessa eteenpäin kääntynyt konepellin päälle, nousi itsestään hiljalleen ylös. Kun hän saapui, pumppuaseman portin kohdalle oli puomi noussut pystyyn, joka oli jatkovarren kanssa noin neljä metriä. Ajaessaan sisälle asemalle puomi osui puhelinlankoihin kiinni.

Matka jatkui kaikessa rauhassa apumiehen haaveillessa, voimalaitokselle menevät puhelinjohdot katkesivat vieden mennessään myös yhden tolpan.

Silloin ei ollut kännyköitä, joten voimalaitos jäi ilman mahdollisuutta soittaa ulkopuolelle hätätilan sattuessa. Voimalaitoksen henkilökunnan tullessa paikalle selvisi syy mistä johtui, ettei puhelimet toimi. Olimme paikalla, apumies ja meidän työnjohtaja, jonka voimalaitoksen henkilökunta haukkui, ettei ole tehty ilmoitusta linjojen katkeamisesta.

Työnjohtaja kysyi apumieheltä miksi hän ei ole ilmoittanut linjojen katkeamisesta, johon hän oli syyllistynyt. Hetken mietittyään apumies vastasi.

Se mitä tämän jälkeen tapahtui en ole unohtanut. Työnjohtaja meni mutkalle kun linkkupuukko ja piti vatsastaan kiinni.

Sitten hän alkoi kiivaasti kävellä hiekkatiellä ympyrää kiihtyvin askelin. Oikea käsi vatkasi ylös ja alas kurkusta kuului samanlainen tukahtunut ininä kun keväiseltä sonnivasikalta, joka oli ensimmäisen kerran päässyt ulos niitylle.