Minä ja toinen hitsari Heikki jouduimme samalle työmaalle Valkeakoskella, jossa ei ollut vielä muita. Heikki oli ollut siellä jo pari viikkoa ennen minua yksin valmistamassa työmaan aloittamista. Tapasin hänet työajan jälkeen illansuussa meille varatussa asunnossa. Asunto oli kerrostalossa, kolme huonetta ja keittiö.

hitsari_heikki_1-1

Asuntoon oli myös myöhemmin tarkoitus tulla muitakin komennusmiehiä. Heikki oli varannut itselleen isomman makuuhuoneen ja sovimme, että nukumme yksin, omissa huoneissamme kunnes tänne tulee lisää porukkaa. Siinä aikamme keskustelimme kuulumisia ja työmaan tämänhetkistä tilasta lähdin tutustumaan huoneistoon ja huoneeseen, johon minun oli tarkoitus majoittua. Huone oli pienempi, kun Heikin huone

hitsari_heikki_1-2

Kun saavuin huoneen kynnykselle, koin näkemästäni pienoisen järkytyksen. Huoneessa oli laverisänky, joka oli petaamatta. Sängyn kaikki vaatteet patja, lakkana, ja huopa olivat likaiset ja ruuanjätteiden peitossa. Ikkunassa ei ollut verhoja. Kun astuin huoneeseen sisälle ja seisoin hetken paikoilla, tarttuivat kengät lattiaan kiinni. Lattiallaoli kasoittain ruuanjätteitä. Banaanin kuoria, osittain syötyjä omenoita, makkaran pätkiä ja kuoria, litistynyt sinappituupi, avonainen makrillipurkki, osittain syöty ranskanleipä ja kaiken tämän päälle oli kaatunut kokista ja kaljaa

hitsari_heikki_1-3

Siinä katsellessani huonetta tuli Heikki paikalle ja kysyi mitä tykkäät asunnosta ja totesi, että tämä on hyvällä paikalla kauppa ja kapakka ovat aivan kävelymatkan päässä

hitsari_heikki_2-1

Näin sovittiin koska Heikki pärjäsi yksinkin, eikä työmaalla ollut vielä muuta tehtävää, kun investoida saapunut materiaali ja työkalut.

 

Saavuin asunnolle takaisin seuraavana päivänä. hyvissä ajoin aamupäivällä. Minulla oli mukana pesuainetta, juuriharja, puhtaat petivaatteet, ikkunaverhot, matto lattialle ja pari painokuvataulua seinälle ripustettavaksi. Ensin vein huoneesta kaikki sänkyä lukuun ottamatta roskikseen ja aloin pestä huonetta. Pesin lattian, ikkunan ja pyyhin seinät kauttaaltaan.

hitsari_heikki_2-2

Pesun tehtyäni, johon meni noin kolme tuntia, petasin sängyn, ripustin verhot ikkunaan, laitoin taulut seinälle ja matot lattialle.

hitsari_heikki_2-3

Olin huoneeseen oikein tyytyväinen. Aikanaan Heikki tuli töistä ja meni ensin omaan huoneeseensa, joka oli lähes samassa kunnossa kuin huone, johon minä majoitun ennen siivoamista.

hitsari_heikki_3-1

Viimein hän tuli katsomaan minua ja huonetta, jossa makailin sängyllä lukemassa. Hän pysähtyi hämmästyneenä kynnykselle, katseli hetken huonetta ja totesi:

hitsari_heikki_3-2