Putkihaaroja oli monta, joiden täyttäminen vedellä ja ilman poistaminen niistä vei aikaa. Linjojen täyttö ja ilmaus kesti kaksi vuorokautta. Linjojen tai säiliöiden koeponnistusta tehdessä on ilma saatava pois, muuten painetta ei saa nousemaan koska ilma antaa periksi. Viimein, kun oli saatu vedet sisään ja pumpattua paineet putkistoon, joka oli paine-asetuksissa vaatimus, paine-astia tarkastaja tuli paikalle.

ja käytiin laippa- ja hitsausliitokset läpi sekä pidettiin paine päällä ajan, jonka tarkastaja ilmoitti. Kun oli kulunut aika, minkä tarkastaja oli määrännyt. Hän tarkasti vielä, että paine oli pysynyt vaadittavalla tasolla eikä ollut sinä aikana laskenut. Hän hyväksyi koeponnistuksen ja antoi luvan tyhjentää linjat.

Kun olin tyhjentänyt linjoista jo noin puolet, tuli tarkastaja takaisin. Hän sanoi, ettei hän huomannut, että tukki, kuului myös samaan ponnistukseen ja hän haluaa tarkastaa sen vielä uudelleen. Vaikka sanoin, että tukissa oli myös äsken sama paine ei se hänelle kelvannut vaan vaati uusintatarkastusta.

Pyysin häntä odottamaan noin puoli tunti, että saan paineet takaisin niin tulen ilmoittamaan. Tiesin, että linjojen täyttäminen kestäisi ainakin kaksitoista tuntia ja otin tietoisen huijausriskin.

Panin tyhjennysventtiilin kiinni, otin pumpun mittarin jälkeen letkuliitoksen auki ja laitoin väliin viidenpennin kolikon. Pumppasin tarvittavan paineen, joka oli vain pumpun ja mittarin jälkeisessä liitoksessa.

Hain noin tunnin jälkeen tarkastajan, joka oli työnjohtajien kopissa puhumassa viisaista. Tarkastaja saapui paikalle, hän otti vasaran käteensä ja meni tukin viereen. Hän löi vasaralla jokaiseen hitsaussaumaan, tukin yläpuolelle ja alapuolelle. Kun putkeen lyö vasaralla, joka on halkaisijaltaan vajaa metrin ja on vajaa vedestä. Ääni on alapuolelta aivan toisenlainen, kun yläpuolelta, joka soi kuin kirkonkello.

Tarkastaja aikansa hakattuaan vasaralla tukkia hyväksyi tarkastuksen ja ilmoitti, että paineen voi laskea pois. En heti avannut venttiiliä, kun tarkastaja oli paikalla koska hän olisi nähnyt, että vesi olisi vain lirissyt ulos ilman painetta. Jälkeenpäin ihmettelin…