Joulun alla projektin loppusuoralla Ruotsissa Avestan kaupungissa yövuoron jälkeen heräilin kämpillä lauantai iltapäivällä ja ruokailun jälkeen lähdin pienelle kävelylenkille kylälle ennen työvuoron alkua. Löysin kylän keskustasta joulutorin. Ostin käsin tehdyt joulumuorin ja ukon pöytäkoristeeksi kotiin, sekä vahvan käsin tehdyn päreisen puunkantotelineen mökille.

kylvyssa_joulutorilla_01_2

Sitten törmäsin kahteen lettipäiseen reippaaseen naiseen mitkä touhusivat suuren korkeareunaisen sinkkisen ammeen ympärillä harjat käsissään.

kylvyssa_joulutorilla_02_1

He puhuivat alkuun ruotsia, mutta vaihtoivat pian englanniksi kun selvisi että olen suomalainen. Vesi ammeessa höyrysi ja tuoksui yrteille. Naiset sanoivat tule suomenpoika kylpyyn 50 kruunua 15 minuuttia.

kylvyssa_joulutorilla_02_2

Vaatteet voit jättää viereiselle pressulla suojattuun tilaan siellä on penkki ja pyyhe minkä suojassa pääset ammeeseen.

kylvyssa_joulutorilla_02_3

Minähän lähdin kylpyyn, jätin vaatteeni ja ostokseni pressusuojaan ja pyyhe lanteilla astelin ammeen viereen, naiset ottivat pyyhkeen haltuunsa ja pulahdin ammeeseen.

kylvyssa_joulutorilla_03_1

Toinen naisista laittoi villapipon päähäni ja sitten he alkoivat harjaamaan minua tehokkaasti pesukintailla ja puurunkoisilla harjoilla. Niin selkä kuten maitipuoleni käytiin lävitse kylvyn aikana.

kylvyssa_joulutorilla_03_2

Kyselin tovin kuluttua onko aika jo täysi, ei ollut vastasivat joten kylpy jatkui. Pieni yleisökin taisi seurata kylpysessiota.

kylvyssa_joulutorilla_03_3

Sitten sain luvan nousta ammeesta suuren pyyhkeen suojaan, olin kauttaaltaan punainen kuin pikkupossu syntyessään, vesi oli suhteellisen lämmintä edelleen ammeessa, muutaman asteen pakkaskelin muuten vallitessa.

kylvyssa_joulutorilla_04_1

Kuivattelin ja pukeuduin, kiittelin virkistävästä kylvystä. Pitkästä aikaa saivat kylpyasiakkaan Avestan joulutorille kehuivat naiset minulle poistuessani. Liekö olleet paikallisia marttoja, otteet olivat aikakin reippaat ja määrätietoisen ammattimaiset.

kylvyssa_joulutorilla_04_2

Kylpypalvelun lisäksi heillä oli myytävänä suuri valikoima saunomiseen sekä kylpemiseen liittyviä tuotteita. Kylpy virkisti mieleni ja kehoni oikein rentouttavasti pitkäksi aikaa.

kylvyssa_joulutorilla_04_3