Vaimo on käskenyt miestä hankkiutumaan töihin. Ei kestä kuulemma katsoa häntä kotona pitkiä aikoja. Nyt on ollut poikkeuksellisen pitkään kotona. Vaimo on tarvinnut apua, kun pieni lapsi on ollut kipeänä. Nyt lapsi on jo parempi.

Totean, että vaimo lienee jonkin verran häntä nuorempi. Myöntää näin olevan. Tarttunut mukaan maailmalta. Niillä on siellä omat tapansa ja kulttuurinsa. Ei ne jaksa katsoa, jos mies makailee kotona.

Kerron, että meillä on useita eläkeläisiä kesätöissä ja jotkut vakituisemminkin. Korkea ikä ei haittaa. Pikemminkin päinvastoin, jos mieli, kroppa ja ammattitaito ovat kunnossa. Nyt haemme ruotsinkielentaitoista hitsaajaa. Kysyn, mistä miehen kielitaito on peräisin.

Mies kertoo olleensa 70-luvun alkupuoliskon tanskalaisella laivalla. Silloin miehistö oli vielä Pohjoismaista ja kieli tarttui. Laivan jälkeen koko työura meni sitten putkien ja hitsauksen parissa pääasiassa Norjassa ja Ruotsissa mutta oli lyhyempiä keikkoja muuallakin. Miehellä on kuulemma asunto vieläkin Oslossa.

Totean, että mies asuu nyt kuitenkin pienessä kylässä Suomessa. Näin on. Kysyn, mikä sai muuttamaan Norjasta tänne, vaimokaan ei ole täkäläisiä. Vastaa, että ensimmäinen vaimo on haudattu tähän lähelle. Kysyn, mitäs nykyinen vaimo miettii tällaisesta syystä valita asuinpaikka. Pieni tauko. On tänne haudattu lapsiakin, on vastaus.

Seuraa lyhyt hiljaisuus. Sitten mies kertoo. Niin, kaikki alkoi huomasimme,

että 4 vuotiaasta tytöstä oli tullut sokea. Se törmäili ovenkarmeihin. Sitten niitä ongelmia rupesi olemaan. 7 lasta kuoli ennen kuin täyttivät yhdeksän vuotta. Nuorin meni muutaman viikon ikäisenä. Kaikki on haudattu tänne. Kaksi selvisi aikuiseksi.


Mies jatkaa. Soittelin joskus vanhoille merimieskavereilleni tanskalaiselta laivalta. Monelle oli käynyt samalla tavalla.

Ollaan mietitty, olikohan se se reissu 70-luvun alussa Vietnamiin, kun jäätiin jumiin satamaan. Oltiin viemässä sementtiä. Niillä oli rähinät siinä lähistöllä ja ei päästy satamasta merelle.

Juomavesi loppui. Juotiin paikallista sadevettä. Jälkeenpäin kuultiin, että sielläpäin oli käytetty kaikenlaisia kemikaaleja.

Hetken hiljaisuuden jälkeen käymme läpi rutiinikysymykset. Lupaan palata tarvittaessa asiaan, kunhan projekti etenee.

Soitan kuukauden kuluttua. Miehellä on parin kuukauden pesti pienellä korjaustelakalla. Vaimo on tyytyväinen, kun miehen ei tarvitse pölyyntyä nurkissa. Lapsikin on paremmassa kunnossa.